Publicerat den

Viktigt med ventilation

I vårt nordiska klimat och mörka årstid tillbringar vi en stor del av året inomhus, och luften vi andas inne i våra bostäder måste vara av högsta klass. Med ett bra ventilationssystem får vi en hälsosam miljö att vistas i, och det är minst lika viktigt som motion och bra kost för att må bra. Men till lika stor del påverkar det faktiskt oss även att byggnaden mår bra och det hjälper också till att förebygga olika mögelskador.

Det är många saker i exempelvis ett höghus som påverkar luften i byggnaden. Matlagning, tvätt och olika aktiviteter avger os och lukter som helst ska föras bort effektivt. Att bibehålla en god syrehalt är också en viktig uppgift för ventilationssystemet, annars kan det orsaka onödig huvudvärk. Alla har vi befunnit oss i lägenheter med dålig ventilation och vet hur mycket det påverkar energinivåerna. Det gör alltså en stor skillnad att ha ett effektivt system.

Det traditionella sättet att ventilera ett hus är med hjälp av tryckskillnader, det vill säga tryckskillnaden mellan atmosfären inomhus och utomhus. Då leds luften ut genom rökkanalerna och ersättande luft utifrån trycks då in och fyller ut tomrummet som bildas. Det kan ske genom springor som finns i en byggnad. När man uppför moderna hus, finns ofta inte tillräckligt med hålrum och springor för att luften ska kunna cirkulera på detta vis, och ventilationen måste då skötas av ett maskinellt system. För att få rådgivning om ventilationen i ett befintligt hus är tillräcklig är ventilation brf en bra plats att börja söka efter hjälp. Ett modernt system från ventilation brf ser till att ingen värme försvinner ”upp till kråkorna”. Det är bättre ur både ett miljöperspektiv och för plånboken.

Andra fördelar med en god ventilation är att luften håller sig frisk längre och våta fläckar i badrummen torkar upp fortare, samt att fönstren inte immar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *